Здравният министър проф. Костадин Ангелов: Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък

Възможно е масовото ваксиниране да бъде възстановено в четвъртък. Това обяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на посещение в Кърджали. Той се спря и на проблема с липса на ваксини у нас.

„От няколко дни се коментира, че България е сключила договор само за две ваксини  – AstraZeneca и Sanofi . В това твърдение има две лъжи. Първата е че страната ни е сключила договори. Те се сключват от ЕК, а не от България. Втората е, че имаме договор само с двете ваксини, които споменах. Няма как това да е така и в същото време да пристигат ваксини на Pfizer и Moderna у нас“, коментира проф. Ангелов. За да постигнем колективен имунитет трябва ни 60-70% ваксинирани от активните български граждани, уточни здравният министър.

Според проф. Ангелов в област Кърджали има скрита заболеваемост.

„Има сериозен поток от пациенти, който се дължи на скрита заболеваемост  Тоест, някои от пациентите с клинични симптоми не се изследват по различни причини. МБАЛ Кърджали има 340 легла, 116 са за пациенти с COVID-19. От тях  94 са заети. Винаги 16 легла държим за резерв, като той се създава в момента в който останат по-малко от 10 свободни легла. Интензивните легла са 10, като три са заети. Има възможност за 25 реанимационни легла. В лечебното заведение работят 617 души, 120 са ваксинирани. За миналата година положителните колеги са били 75, а за тази 16. Ясен е ефектът от ваксините“, коментира Ангелов. По думите му ситуацията в областта е стабилна и няма недостиг на медикаменти.

„Ако гледаме числата, нещата изглеждат близки до ситуацията през октомври и ноември. Колегите в болниците обаче са спокойни, няма го този страх от есента, защото вече сме много по-подготвени и оборудвани. Не се усеща този натиск върху здравната ни система.  За София за последното денонощие имаме 420 повиквания, от които половината са за пациенти с коронавирус“, каза още здравният министър.

Той обяви, че утре преди обяд ще направи събиране на всички директори на лечебни заведения в София, които са свързани с лечението на пациенти с COVID-19, с директора на РЗИ – София и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да се прецени трябва или не трябва да се променя нещо в противоепидемичните мерки.

„По отношение на ситуацията локалният подход, който приехме е най-правилен и най-справедлив за всички хора. Нека да дадем пример с Кърджали. Тук сме направили единствено и само забрана за извършването на планови операции. Идеята на тази забрана е да можем да осъществяваме ресурсна обезпеченост с анестезиолози в зоните, където се лекуват пациентите в болниците. На други места е спрян плановият прием, някъде са спрени учениците и детските градини. Някъде имаме забрана за МОЛ-ове, някъде за масови събития. Тук в област Кърджали не се налага. Разбира се, ако нещата продължат да се увеличават и видим, че има натиск върху системата, който изисква друг тип мерки, няма да имаме колебания да ги въведем“, допълни още министърът. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни