Затягане на мерките в София и страната! Решението ще бъде обявено на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък

Решението за затягане на мерките в София и страната ще бъде обявено на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък. Решенията ще влязат в сила най-вероятно в събота – за София, а за страната – в понеделник. Това обяви на брифинг доц. Ангел Кунчев след заседание на Столичния оперативен щаб за ограничителни мерки в София, където само за последното денонощие бяха регистрирани 1116 новозараразени с COVID-19 от общо 4637 за цялата страна.

„Моментът да се действа решително срещу коронавируса е настъпил. Мерките ще са непопулярни, на никой не му харесва да спира работа, да има ограничения, но ситуацията го налага. Днес се събрахме представители на различни здравни заведения и власти, както и представители на различни отрасли – туризъм, търговия, заведения, за да чуем и техните мнения. Търсим балансирано решение“, каза Кунчев.

Над 4600 са новите случаи на COVID-19 у нас, 187 са починали

До 2 дни се очаква заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция, но са твърде възможни мерки и в цялата страна. „Най-вероятно ще се обявят решенията на брифинга в четвъртък. Виждате растящия брой на заболелите, необходимостта от прием на хора от по-ниски възрасти. Най-вероятно мерките ще влязат в сила в София от събота, а от понеделник – в цялата страна. Има още два-три дни за доуточняване на нещата“, сподели Ангел Кунчев.

Ще се затворят заведения фитнеси, молове, училища, детски градини, ще се забранят обществени прояви на открито и закрито, за да се овладее този последен пик на коронавируса, който очакваме в следващите 2-3 седмици, уточни Кунчев. Той очаква след това да се нормализират нещата с вируса. Но е категоричен, че е назрял моментът за по-строги мерки.

Засега здравните власти не обсъждат ограничаване на движение извън населените места, защото това е тежка мярка, тя пречи на хората, излишна е. Целта на локдауна е да се избегне струпването на хора, защото вирусът се предава по-лесно и на по-малки възрасти.

„Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни. Конкретно решение се пише в момента. Мисля, че е назрял моментът за национално решение“, добави доц. Кунчев. „Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици“, каза още държавният главен здравен инспектор. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни