Японски учени: Женските маймуни бонобо осиновяват и отглеждат осиротели малки от други социални групи

Японски учени, изследвайки поведението на женските маймуни бонобо установиха, че тези примати осиновяват осиротели малки от други социални групи и ги отглеждат в продължение на 12-18 месеца, пише в. „Дейли мейл“.

Изследванията на екип на проф. Нахоко Токуяма от японския университет в Киото са осъществени в Демократична Република Конго. Учените направили точен ДНК анализ на екскрементите на майките и на техните осиновени рожби, за да изключат всяка възможна генетична връзка между тях. Специалистите станали свидетели на две осиновявания в резервата в Уамба в периода април 2019 – март 2020 година. Приматолозите проследили поведението на четири социални групи бонобо и разпознали две сирачета, кръстени Флора и Руби, които били приети като собствени рожби от самки от други семейни общности.

Малкото бонобо от женски пол Руби било отгледано от 50-годишната Чио, чиито собствени деца я били напуснали, след като се присъединили към други стада. Другата майка-осиновителка, 18-годишната Мари, майка на две млади дъщери, отгледала 2-годишната Флора.

Учените установили, че другите бонобо не проявявали никаква агресия спрямо осиновените деца в групата. Майките-закрилнички глезели с храна и ласки припознатите си рожби в продължение на година, година и половина. Самите родителки имали вече натрупан опит с отглеждането на свои биологични деца.

Случаите на осиновяване се вписват в другите еволюционни черти на вида бонобо, като невероятна привързаност към малките и голяма толерантност към поведението на подрастващите. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни