Според СЗО: Няма причина да не се използва ваксината срещу COVID-19 на компания AstraZeneca

Няма причина да не се използва ваксината срещу COVID-19 на компания AstraZeneca, заяви Световната здравна организация, след като няколко европейски страни преустановиха ползването ѝ като предпазна мярка, предаде Франс прес.

„Да, ние би трябвало да продължим да използваме ваксината на AstraZeneca, няма причина да не го правим“, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис в Женева.

Тя подчерта, че експерти на организацията проучват информацията за образуването на кръвни съсиреци, но отбелязва, че към момента не е установена връзка между ваксината и подобни ефекти.

„Трябва винаги да се уверяваме, че проучваме всички предупреждения за безопасност, когато разпространяваме ваксини, и трябва да ги разгледаме, но няма никакви индикации за това ваксината да не се използва“, добави тя.

Същевременно Европейската агенция по лекарствата поиска към страничните ефекти от ваксината на AstraZeneca да бъдат добавени тежки алергични реакции, след като такива са установени във Великобритания.

Европейският регулатор посочи, че е „препоръчал актуализиране на информациите за продукта, за да бъдат включени като странични ефекти анафилаксия и свръхчувствителност (алергични реакции).

Европейската агенция по лекарствата обаче добави, че ваксината остава безопасна за използване. „След внимателен преглед на данните (комитетът) прецени, че е възможна връзка в някои от случаите“, добавя агенцията.

Агенцията обяви на 11 март, че проучва проблем, свързан със съсирването, заради който няколко европейски държави, сред които и България, прекратиха временно използването на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Междувременно говорител на Европейската комисия заяви, че държавите от ЕС имат правото да предприемат мерки, които не са препоръчани от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), стига да не са в противоречие с препоръките на агенцията. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Честни лъжи – едно интервю на Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Поредното абсурдно интервю излезе в родния ефир през последните дни. В него герои са бизнесменът Веселин Денков и бившата Мис България Ивайла Бакалова, които...

Истински лъжи

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация....

Краварки срещу Културист

Красимир Каракачанов излезе отново полупиян пред камерите за да обяснява, колко тъпо било назначаването на културист начело на НАП. Логично възниква въпросът, а по-добре...