Рядката птица кокако на ръба на изчезването, спасена! Повече от две десетилетия усилия за опазването ѝ

Рядка птица, ендемична за Нова Зеландия, която е била на ръба на изчезването, е спасена благодарение на продължили повече от две десетилетия усилия за опазването ѝ, предаде ДПА.

Рядката птица кокако

Към края на 90-те години на миналия век популацията на птицата кокако от Северния остров от вида (Callaeas wilsoni) наброява едва около 1000 екземпляра.

Над две десетилетия по-късно вече има около 2000 разплодни двойки от тези потайни горски птици. За сравнение – когато усилията за опазването на редките обитатели на Северния остров започват, от вида има само 330 двойки, се посочва в изявление, направено от Кири Алан, министърка по въпросите на природното и културното наследство.

Преместването на птиците и интензивният контрол над хищниците се оказват жизненоважни за възстановяването на популацията, отбелязва Алан. „Това е истинска история за успех и свидетелство за екипната работа на отделни лица, маорски племена и организации, без чиито общи усилия тези съкровища щяха да бъдат изгубени завинаги“, казва министърката.

Птицата кокако от Северния остров има характерни сини „обички“ и отличителна песен, която звучи като „мощна, продължителна и протяжна последователност от богати, подобни на орган ноти“.

Кокако фигурира на новозеландската банкнота от 50 долара, а в митологията на маорите птицата напълва „обичките“ си с вода и я носи на полубога Мауи, докато той се бори със Слънцето.

Видът кокако (Callaeas cinereus) от Южния остров, който има оранжеви „обички“, от 2013г. се счита за изчезнал. Местен тръст е предложил награда от 10 000 новозеландски долара (6900 щатски долара) за информация, която потвърждава, че птицата все още е жива. Наградата никога не е била потърсена. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни