Разкрита е организирана престъпна група за финансови престъпления и пране на пари

Разкрита е организирана престъпна група за финансови престъпления и пране на пари. Това съобщиха от прокуратурата.

„Групата е задържана в петък. Задържани са шест лица – организатори и основни движещи лица. Групата е действала от 2017 година при изключителна конспиративност. Участниците са изключително харизматични, интелигентни личности“, обясни на брифинг административният ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Схемата, по която са действали, е сключване на договори с лица за брокерство, на които е обещавано да се закупят акции, които впоследствие да удвоят цената си.

Ощетените от престъпната група са над 200, като загубите на един от потърпевшите е за около 1 млн. лева. Сред засегнатите има и чужди граждани.

„Групата се състои от лица, които са изключително манипулативни. Спрямо личността на човека, който е дошъл да инвестира, се е подхождало по различен начин. Открихме и специализирана техника за заглушаване на мобилни апарати, журналистически карти, за които предстои да разберем дали са истински“, разкри  зам. директора на ГДБОП старши комисар Илия Делчев.

Според събраните до момента доказателства организираната престъпна група е действала от януари 2017г.. Нейни членове се представяли за инвестиционни посредници в дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси и въвеждали в заблуждение български граждани, че ако инвестират лични средства в покупка на акции в световно известни компании, може да реализират големи печалби, уточниха по-късно от прокуратурата.

С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Средствата се  превеждали на посочени от „брокерите“ банкови сметки, но те в действителност не са били инвестирани в ценни книжа, а били пренасочвани към сметки на други свързани дружества. Те не са имали лиценз за извършване на инвестиционна дейност.

Предстои в понеделник да бъдат разгледани мерките за неотклонение на задържаните. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни