Оумуамуа, космически обект, изглежда като астероид, но се движи като комета

Оумуамуа – първият по рода си „гост“ от друга слънчева система, не е нито комета, нито астероид, нито има масово приписваната му форма на пура. Ново проучване показва, че загадъчният космически обект вероятно е отломка от свят, наподобяващ Плутон, и е оформен като бисквита, предаде Асошиейтед прес.

Астрономи от университета на Аризона съобщават, че странният обект изглежда е съставен от замръзнал азот, точно като повърхността на Плутон и на Тритон – най-голямата луна на Нептун.

Авторите на изследването Алън Джаксън и Стивън Деш смятат, че в резултат на сблъсък от ледена планета, покрита с азот, преди 500 милиона години се е откъснало парче. Тази отломка е напуснала пределите на собствената си слънчева система и се е озовала в нашата.

Смята се, че червеникавият обект представлява остатък от първоначалната си форма, след като външните му слоеве се изпаряват от космическата радиация, а впоследствие и под въздействието на Слънцето.

Оумуамуа – първият по рода си пришълец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 година. На местен език наименованието му означава пратеник.

След появата му учени установиха, че загадъчният обект произхожда отвъд нашата Слънчева система, тъй като скоростта и пътят му предполагат, че не орбитира около Слънцето или нещо друго.

Единственият друг обект, за който е потвърдено, че идва от друга звездна система, е кометата 21/Борисов, открита през 2019 година.

Какво в крайна сметка представлява Оумуамуа? Космическият обект не се вписва в познатите категории – изглежда като астероид, но се движи като комета. За разлика от кометите обаче той няма видима опашка. Докато астрономите се колебаеха между астероид и комета, се появиха и предположения, че обектът може да е извънземен артефакт.

„Всички се интересуват от извънземни и беше неизбежно този пришълец от друга слънчева система да предизвика подобни мисли. В науката обаче е важно да не се правят прибързани заключения“, казва Стивън Деш.

На базата на известни факти – яркост, размер, форма, липсваща опашка, Джаксън и Деш изготвят компютърни модели, които им помагат да определят, че Оумуамуа най-вероятно е късче азотен лед, което постепенно ерозира, подобно на смаляващ се след употреба сапун.

Не всички учени обаче са съгласни с новото обяснение.

Ави Льоб, ръководител на катедра Астрономия в Харвардския университет, се придържа към първоначалното си предположение, че обектът изглежда по-скоро изкуствен, отколкото естествен, и е творение на напреднала в технологично отношение извънземна цивилизация.

Когато е в най-близката си точка до Земята, съдейки по съотношението между размерите му, Оумуамуа наподобява бисквита Орео, отбелязва Деш. Понастоящем обектът се намира отвъд орбитата на Уран и трудно може да бъде видян, дори от телескопа „Хъбъл“.

Поради тази причина учените ще трябва да разчитат на първоначалните наблюдения, за да си изяснят какво в крайна сметка е обектът Оумуамуа, който, когато е видян за първи път, наподобява бисквита, но с отдалечаването си ще заприлича на палачинка.

/ dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Честни лъжи – едно интервю на Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Поредното абсурдно интервю излезе в родния ефир през последните дни. В него герои са бизнесменът Веселин Денков и бившата Мис България Ивайла Бакалова, които...

Истински лъжи

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация....

Краварки срещу Културист

Красимир Каракачанов излезе отново полупиян пред камерите за да обяснява, колко тъпо било назначаването на културист начело на НАП. Логично възниква въпросът, а по-добре...