Стан Бачев и Мартин Божанов – Кралете на еспресото

Мартин Божанов - Стан Бенчев
Мартин Божанов и Стан Бенчев – Кралете на експресото

Когато Кей Бърд, създател на специализираната кафе общност в Тел Авив, посещава София, тя не очаква да попадне на място, което да ѝ предложи „кафето, което търси от години“. Намира го в кофи шопа на Стан Бачев и Мартин Божанов на ул. „Съборна“ 7. Разнообразието от вкусове и нотки като боровинки, кремави ягоди и вино, а и приятните разговори със Стан, впечатляват Кей. „Това място е специално, не съм намирала такова никъде другаде“, пише тя в сайта си. Дължи се основно на собственика на кафето, неговия талант и страстта му към кафето.

Стан, как започна пътят ви към Краля на еспресото?

Винаги съм се чудил каква е моята роля в този свят. Стана ми ясно, когато на 24 години в Америка се докоснах до кафето и кафемашината. Мой колега ме помоли да му направя едно двойно късо – това беше първият ми допир с кафемашина – след това направих и едно за себе си, удаваше ми се. През 2010 г. се прибрах в България и отворих собствен кофи шоп в родния ми град Благоевград.

Какво ви вдъхнови да превърнете увлечението в бизнес идея?

С времето за мен стана ясно, че ако искаш да правиш добро кафе, трябва да обичаш работата си и да се грижиш за всеки детайл. Всеки ден подобрявах вкуса на еспресото, а клиентите ставаха все по-доволни. Реших, че това ми дава право да опитам да направя най-добрия кофи шоп в сърцето на София. Разбира се, трябваше да имам върхова техника. Така се срещнах с Георг Брани, моя пекар във Виена и австрийски шампион бариста, собственик на пекарна и два кофи шопа във Виена. Продаваше кафемашина La Marzocco Strada MP, най-добрата за еспресо маниаци. Взех и най-добрата мелачка в света Mahlkonig EK43. Разглобявал съм ги по няколко пъти на вечер, докато разбера как да ги подобря, как да ги настроя, за да извлека максимума от всеки шот.

Настрана от машини от световна класа – каква е тайната ви за приготвянето на незабравима чаша еспресо?

Според мен и Мартин Божанов, Машините не могат да правят кафе сами. За да се направи шедьовър във всяка чаша, трябва артист, който да разбира кафето и възможностите на машините. Тайната на моя шедьовър е да не прилагаме голямо налягане и агресия към кафето, както е в класическия вариант. Силното налягане прави вкуса много краен. Ако обаче подходим бавно и внимателно с ниско налягане и дълго накисване, подготвяме кафето да се отвoри и да се отдаде и ще извлечем всички вкусове и масла от него. Професионализмът в направата на кафето е умение, което се постига с безброй неуспешни опити, постоянство и експериментиране.

Вие сте създали и уникален метод за приготвяне на кафе – Full Taste Espresso. Разкажете повече за него.

Full Taste Espresso e метод, който съм измислил и перфекционирал. Той обединява четирите основни вкуса – солено, сладко, кисело и горчиво, и добавя към тях послевкусове. Този метод на извличане на екстракт от кафе е сам по себе си уникален, защото включва както филтрация, така и цялото ноу-хау на италианския производител на еспресо машини La Marzocco. Консистенцията на продукта е експлозия от вкусове и послевкусове, етерични масла, цвят и вкус, които не могат да се опишат. Преживяването само от една чаша такова кафе е незабравимо.

Какъв е бъдещият ви план за развитие на Espresso Cultura–SpecialityCoffee?

Meчтата ни с Мартин Божанов е да направим най-специалния еспресо шоп в света. Да намеря хора с душа и любов към кафето, да ги обуча и във всяка една столица те да бъдат моите крале. В живота си човек трябва да прави това, което обича. Това не е талант, това е дар от Бога. Аз открих своя – единственото нещо, в което ме бива до съвършенство.

Forbesbulgaria.com

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни