Къде е изчезнала водата на Марс?

Марс невинаги е бил сухата планета, която познаваме днес: преди милиарди години тя е била дом на езера, реки и дори океани. Въпросът къде е изчезнала всичката тази вода досега оставаше без отговор, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“.

Основното предположение на изследователите беше, че водата се е изплъзнала в космоса. Ново проучване обаче показва, че голяма част от нея е уловена в минерали в марсианската кора.

Откритието обаче не означава „че има някакъв огромен воден резервоар“ под повърхността на Марс, предупреждава Ева Шелер, изследовател в Калифорнийския технологичен институт и водещ автор на проучването.

„Това, което казваме, е, че кората съдържа т.нар. хидратирани минерали, т.е. минерали, които имат вода в структурата си“, обяснява Шелер, чийто модел показва, че между 30 и 99 процента от първоначалната вода е уловена в тези минерали.

В началото на историята на Червената планета е имало достатъчно вода в течно състояние на повърхността, за да я покрие под огромен океан. Тя е присъствала или в атмосферата, или под формата на лед в полярните шапки или в марсианските недра.

Досега учените смятаха, че загубата на вода на Марс се дължи на атмосферно изтичане. Феноменът съществува и на Земята, но е много по-изразен на Червената планета заради слабата гравитация.

Използвайки наблюдения на марсоходи и марсиански метеорити, екипът се фокусира върху водорода – ключов компонент на водата.

„Водните молекули са изградени от кислород и водород. Съществуват различни водородни атоми. Леките могат да се освободят от гравитационното поле на Марс и да „избягат“ в космоса. Остава обаче тежкият водород, известен катo деутерий“, обяснява Ева Шелер.

Тъй като по-лекият вид избягва по-бързо от атмосферата на планетата, загубата на по-голямата част от водата в космоса би оставила относително повече деутерий след себе си. Имайки предвид обаче колко вода е била налична първоначално на планетата и текущата скорост на изтичане на водород, настоящото му съотношение с деутерия не може да се обясни само с атмосферни загуби.

Вместо това авторите на изследването смятат, че решаваща роля е изиграла комбинация от два механизма: улавянето на вода в минерали в кората на планетата, както и загубата на вода в атмосферата.

„Всеки път, когато скала взаимодейства с вода, се наблюдава поредица от много сложни реакции, които образуват хидратиран минерал“, казва Шелер.

Този процес, наречен „химическо изветряване“, протича и на Земята – например в глина, която се среща и на Марс.

Вулканите на нашата планета рециклират водата обратно в атмосферата. Марс обаче няма тектонски плочи, което прави промените постоянни.

Според симулациите на екипите, планетата е загубила по-голямата част от водата си преди между 4 и 3,7 милиарда години. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Честни лъжи – едно интервю на Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Поредното абсурдно интервю излезе в родния ефир през последните дни. В него герои са бизнесменът Веселин Денков и бившата Мис България Ивайла Бакалова, които...

Истински лъжи

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация....

Краварки срещу Културист

Красимир Каракачанов излезе отново полупиян пред камерите за да обяснява, колко тъпо било назначаването на културист начело на НАП. Логично възниква въпросът, а по-добре...