Италиански учени реконструираха лицето на фараона Ехнатон

Италиански учени реконструираха лицето на фараона Ехнатон, бащата на Тутанкамон, и установиха, че двамата са си приличали, съобщи в. „Дейли мейл“.

За реконструкцията учените от Центъра по антропология, палеопатология и биоархеология в Сицилия са използвали череп на мумия, открита в Долината на царете почти преди 100 години. Така са направили портрет на фараона Ехнатон, властвал от 1353г.пр.н.е. до 1335г.пр.н.е.

На дигиталната възстановка е мъж на 20 години, с изпъкнала брадичка и втренчен поглед. Формата на главата и на носа приличат на тези на Тутанкамон.

Ехнатон се жени за сестра си, която ражда син – Тутанкамон. Заради кръвосмешението обаче той е със здравословни проблеми, довели според експертите до ранната му смърт.

Мумията, обозначена с KV 55, е намерена в гробница на метри от гробницата на Тутанкамон. Затова изследователите помислили, че може да е на баща му.

Век по-късно ДНК изследване потвърди, че това може да е бащата на Тутанкамон. Някои от генетичните резултати обаче бяха разкритикувани от палеомолекулярни експерти през 2010г.

За смъртта на Тутанкамон съществува теория, че е загинал в бой с колесници или е бил убит, защото по тялото и черепа му са открити счупвания. Сега специалистите обаче мислят, че причина за смъртта му са били по-скоро вродени болести, защото само едно от счупванията е било преди приживе, а деформираният му крак би направил карането на бойна колесница невъзможно. Тутанкамон най-вероятно е ходел с бастуни. Според друга теория той си е счупил крака и е умрял от инфекция.

Няколко души от семейството на Тутанкамон са страдали от болести, които могат да бъдат обяснени с хормонален дисбаланс, но и много от предшествениците му са доживели старост. Поколенията обаче започнали да умират все по-млади и по-млади. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Честни лъжи – едно интервю на Веселин Денков и Ивайла Бакалова

Поредното абсурдно интервю излезе в родния ефир през последните дни. В него герои са бизнесменът Веселин Денков и бившата Мис България Ивайла Бакалова, които...

Истински лъжи

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация....

Краварки срещу Културист

Красимир Каракачанов излезе отново полупиян пред камерите за да обяснява, колко тъпо било назначаването на културист начело на НАП. Логично възниква въпросът, а по-добре...