Истински лъжи

Онзи ден дъщеря ми, която учи журналистика в Нов Български университет, ме помоли да и помогна със заданието да даде пример за медийна манипулация. Истината е, че далеч не ми бе трудно да открия такава, поради простата причина, че почти всичко, публикувано в родните медии през последните години, има тежък манипулативен привкус. Ето, нека вземем, например, последните „разкрития“ на Антикорупционния фонд с главни действащи лица Ивайла Бакалова и Веселин Денков.

В свое авторско разследване Бакалова предоставила информация на Антикорупционния фонд, как била рекетирана от адвокати, с което иска да онагледи корупцията в българската съдебна система. За целта Ивайла Бакалова, както сама – лично тя, призна в ефир, била записвана напълно незаконно и без тяхно знание различни юристи, докато търсила решение как да освободи от следствения арест своя любим Веселин Денков. На въпрос „Защо е правила всичко това без знанието на другата страна“, Бакалова наивно обясни, че е записвала юристите, за да може след това на спокойствие да анализира думите им. Тук ще оставя настрана, колко евтино и несериозно звучи това обяснение на Ивайла Бакалова, за да се посветя на по-значимото, което възможно най-ясно ще обоснове тезата ми – „Какво представлява медийна манипулация?“

Абсолютно е ясно, че чрез това свое „разследване“ Бакалова е гонила съвсем други цели от тези, които официално съобщава. Нещо повече, докато се опитва да обозначи една широка група от хора като корумпирани всъщност самата Бакалова уличава себе си в престъпление. Приемаме този факт за естествен, тъй като културните и професионални знания на Бакалова в тази сфера не са високи и се средоточаваме върху това – къде точно е манипулацията. Във видеата и записите, които бившата красавица показа в предаването „ЕвроДикоФ“, а в последствие представила на „Антикорупционния фонд“ няма нито имена, нито лица на конкретно уличени юристи. Нещо повече.

В цялата структура на предаването и на записите съвсем ясно се вижда тенденциозността на отправените послания, които имат формата на отрковена клевета срещу едната страна и ясно обслужва единствено интересите на другата. И как няма да е така, след като информацията видимо е представена на широката публика след монтаж, в следствие на което драгият зрител не разбира почти нищо от същността на така нареченото „разследване“, а единствено научава за удобно хвърлени в ефир фрази и числа.

„Адвокати ми поискаха 100 хил. евро, за да освободят Веселин Денков от ареста“, твърди Бакалова в „скандалните си разкрития“. Какво трябва да означава това? Според някого това може да е хонорарът на един добър адвокат, според друг може да бъде такса за извършени професионални услуги, но според Бакалова това било демонстрация за корупция в съдебната система. Ма, защо така реши бе, Бакалова? Кое те наведе на тази мисъл? Порочното ти мислене или няколко конкретни доказателства? Явно е първото, тъй като във „великото разкритие“ на бившата варненска миска всъщност реални доказателства напълно липсват. Нещо повече, не само че липсват, но и в цялата и теза подобни категорично отсъстват.

Видимо е, че Ивайла Бакалова се опитва да съобщи на публиката, че едва ли не е била рекетирана. Да де, Бакалова, ама щом си била рекетирана и щом си позволяваш да записваш хората без тяхно знание, то ще трябва и да кажеш – кой точно те рекетира, защото в записите не се чува нищо подобно. Да, чува се някакъв мъжки глас, който съобщава, че цената би могла да достигне и до 100 хил. евро, но защо това трябва да бъде възприемано като рекет?! Ако се свърже с адвокатска кантора от САЩ и говори с тях по телефона, а те й кажат, че цената за техните услуги ще бъде 1 млн. долара, то според внушенията на Бакалова ще излезе, че и американската кантора я рекетира. Още по-лошо, Бакалова заради неграмотност или заради тенденциозност във въпросното свое „разследване“ сама провокира отсрещната страна към корупция и престъпление. В своите „шокиращи записи“ Бакалова многократно задава на неизвестният си събеседник въпроса: „А тези 100 хил. евро за съдията ли ще бъдат?“, глупав и безумен върпос, който всячески излиза от контекста на водения разговор, но пък очевидно има практическа стойност в прокарването на манипулативната теза на авторката. Искам да кажа, че това последно „разследване“, добронамерено разпространено от структурите на Антикорупционния фонд всъщност е класически пример за медийна манипулация. То е пример за ниското ниво на това, което наричаме журналистика в България.

Взимам аз един телефон и започвам да обикалям хората, задавайки им манипулативни въпроси, а в последствие манипулативно монтирам техните невинни отговори. Някъде в записа се чува, че някой е гей, а впоследствие на това аз съобщавам, че всички мъже в България са гейове. С две думи – тъжна и евтина история. По-лошото е друго. По-лошото е, че сериозни организации като Антикорупциянния фонд неусетно и за самите себе си принизяват своя досегашен труд и скандално свалят цената си. Разбира се, всеки може да бъде подведен. Особено когато не знае, че е жертва на скрита провокация и особено когато не знае, че дадено действие по природа е измислено не, за да търси истината, а за да обслужи конкретни цели и интереси, защото да ви задам само един въпрос: Кой е по-невинен във вашите очи? Задържаният с обвинения за някакво престъпление или анонимен юрист, който е потърсен от засегната страна, за да му предостави своите услуги?

Накратко. Медийните манипулации са стар прийом. Лошото е, когато те започнат да доминират ефира и в техни жертви се превърнат сериозни организации като Антикорупционния фонд, например. Що се касае до Ивайла Бакалова, трябва да признаем, че тя може да е блестяла в миналото с красота, но в никакъв случай не блести в настоящето с интелект. И още нещо, но не последно. Любовта е алиби само докато не се води от користни и скрити подбуди.

Ако тя премине тази граница, квалификацията за това, което извърши Ивайла Бакалова в защита на своя любим Веселин Денков, вече излиза извън рамките на моралните категории и влиза в полето на наказателното право. Или най-малкото – влиза в полето на класическите евтини медийни манипулации. И съвсем накрая – ако Ивайла Бакалова действително се беше борила срещу корупцията и действително се бе сблъскала с опити за такава, защо в такъв случай тя не сигнализира съответните органи.

Защо не се обърна към МВР със сигнал, че е жертва на такава? Защо няма лица и конкретни виновни? Защо няма задържани?

Отговорът на всичко това е ясен и елементарен – защото Ивайла Бакалова никога не се е сблъсквала с корупция, а от самото начало с ясно съзнание и план, е изградила схема, чрез която да реализира една публична медиина манипулация. Манипулация, която взима много повече жертви извън лицето Веселин Денков, манипулация, чийто жертви паднаха освен публиката, така и журналистът Сашо Диков и хората от Антикорупционния фонд. И съвсем последно. Случаен ли е фактът, че „разкритията“ в предаването „ЕвроДикоФ“ излезнаха само ден след освобождаването на Веселин Денков? И логично още един въпрос.

Значи ли това, че съдебният състав, освободил Веселин Денков е взел пари? Защото по разследването на Бакалова, илиза, че отговорът е – ДА. И ако е така – имаме ли престъпление?

Автор: Георги Янев

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни