Интензивните дъждове в Хималаите са свързани с глобалното затопляне

Проливните дъждове, които през последните години връхлетяха Хималаите в Индия, отнеха живота на стотици хора и причиниха щети за милиарди долари, стават все по-интензивни заради сблъсък на метеорологични системи, предизвикан от глобалното затопляне, казват учени, цитирани от Ройтерс.

Най-малко 240 са жертвите тази година в планинския регион, където свлачища и внезапни наводнения, предизвикани от проливните дъждове, затрупаха домове и унищожиха реколта и инфраструктура.

Сезонните мусонни дъждове са от жизненоважно значение за икономиката на Индия. През последните години обаче смесването на мусоните с метеорологична система с ниско налягане в Хималаите предизвиква изключително силни дъждове, за които учени и официални лица обвиняват повишаването на температурите.

„Мислете за това като за сблъсък на две силни системи. През последните няколко години наблюдаваме интензивни дъждове с кратка продължителност. Това се дължи на климатичните промени, предизвикани от глобалното повишаване на температурите“, казва Кулдип Шривастава, ръководител на регионалния център на Индийската метеорологична служба в Делхи.

Броят на дните с много силни до изключително силни валежи на десетилетие в индийските хималайски щати Химачал Прадеш и съседния Утаракханд се е увеличил до 118 между 2011 г. и 2020 г. от 74 през предходното десетилетие, според данни на метеорологичната служба.

Дъждовете връхлетяха двата щата след смесването на мусонната система със Западните смущения – метеорологична система, която се заражда в Средиземно море и се движи на изток, носейки пропити от влага ветрове, които причиняват зимни дъждове и сняг в Хималаите.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни