Френският астронавт Тома Песке ще отглежда слуз на Международната космическа станция

Френският астронавт Тома Песке ще отглежда слуз на Международната космическа станция (МКС) – странен организъм, който не е нито животно, нито растение, нито гъба, съобщи АФП.

Френският Национален център за космически изследвания призова учебните заведения да се присъединят към експеримента от Земята. Организмът physarum polycephalum, наричан популярно слуз, се състои от една клетка.

Ричард Гариът – мъжът, покорил двата полюса, МКС и най-дълбоката точка на планетата

Той няма нито уста, нито мозък, но се храни, движи се и има изненадващи способности да учи. Екземплярите, доставени на МКС ще бъдат използвани за научни изследвания, които да покажат дали в космоса се държат различно под ефекта на микрогравитацията.

Астронавтът Тома Песке, който трябва да полети към МКС на 22 април, ще трябва да „събуди“ и снима еволюцията на слузта, следвайки два протокола. Според единия два организма ще бъдат поставени в среда без храна, а за другия също два организма ще имат няколко източника на храна.

До МКС организмите ще бъдат доставени в дехидратиран вид. Френската космическа агенция кани ученици да направят същите експерименти и на Земята. / dariknews.bg

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни