Деца от плевенска арт школа са носители на златни медали от международен творчески конкурс в Иран

Деца от плевенската арт школа „Колорит“ са носители на златни медали от Международния конкурс „Здраве 2023“, проведен в Иран. Това съобщи Майя Ананиева, арт педагог и ръководител на школата.

Международното жури на творческия форум , който се провежда за девети път, е присъдило най-високото отличие „Златен трофей“ и златен медал на шестгодишната Гергана Росенова за живописната й творба „Лекарите са като ангели“. Златен медал е присъден на още пет деца от школата – Алина Симеонова (6 г.), Аделина Петрова (13 г.), Ивалина Атанасова (15 г.), Кристиян Ковачев (9 г.) и Нина Енчева (13 г.).

„Плевенската арт школа участва за четвърти път в международния творчески форум, но това е най-успешното й представяне“, допълни Ананиева. Три от наградените деца – Гергана Росенова, Кристиян Ковачев и Нина Енчева са от Плевен. Другите три се обучават онлайн – Алина Симеонова е от София, Аделина Петрова е от Велико Търново, а Ивалина Атанасова е от Мадан. „Успехите на децата са изключително висока оценка за мен като арт педагог и затвърждава лидерската позиция на  арт школа „Колорит“ на световната сцена на детското изобразително изкуство“, подчерта Ананиева.

Отличените млади художници са поканени на тържествената церемония по награждаването, която ще се проведе на 8 ноември в град Ереван, Армения. Тя ще бъде част от програмата на деветото издание на Международния фестивал на картините за педиатрични пациенти.

„Всяка година фестивалът и церемонията за връчването на наградите се провежда в различни страни и континенти“, допълни Ананиева. Наградените творби ще бъдат представени в поредица изложби в детски педиатрични клиники в различни страни по света под мотото „Помогнете на здравето с изкуство, за да дадете усмивка на всяко туптящо сърце“.

Международният конкурс и фестивал се организират от лекари-педиатри от цял свят, обединени в  група „Здраве и изкуство“ в Иран. Те работят за каузата да поддържат психичното здраве на болни деца, оценявайки ефекта на изкуството върху здравето.

 

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни